- Chceš Vatikánsky koláč šťastia? - spýtala sa ma priateľka.
- Čo či chcem? – reagovala som prekvapene.
- No dám ti kus z môjho cesta a recept. Ty z toho zarobíš ďalšie cesto, to rozdelíš, posunieš ďalším kamarátkam a z ostatného upečieš koláč šťastia.
- Aha, už viem. Pred pár rokmi to bežalo s názvom Biskupský chlebíček. Ďakujem. Radšej však chcem rozpis satanských dní podľa astronomickej ročenky na najbližší polrok.
V lunárnom diári som si poznačila rozpis satanských a kritických dní v počte 37 kusov do konca tohto roka. Niektoré už kolidovali s naplánovanými záležitosťami, mnohé nie. Ten koláč šťastia budem potrebovať. Ide totiž o to, že počas týchto dní intuitívne a empatické bytosti ťažšie spracovávajú negatívnu energiu. A tou disponujú zasa tí, čo si pestujú predimenzovanú tretiu čakru solar plexus umelo sa držiac vo výkonnosti kávou alebo inými drogami a potravou pre ich tretie oko je namiesto vône byliniek z prírody smog technických výdobytkov doby. Hnev v kombinácii s intelektuálnym skepticizmom a materializmom máva vtedy výraznejšie účinky a vnímavejších viac bolí.
- Veď to máš jednoduché pečenie. Každý deň urobíš niečo. – presvedčila ma priateľka.
Nečudujem sa, že prostredníctvom priateľky ku mne cesto doputovalo. Doputuje totiž každému, kto ho potrebuje alebo požiada o pomoc. A tak som k polročnému rozpisu dní dostala cesto šťastia s návodom.
Postup:
-
Darované cesto dáme do väčšej plastovej nádoby, prikryjeme utierkou a necháme počas celotýždňovej prípravy prikryté na kuchynskej linke.
-
Pondelok: Pridáme 250 g kryštálového cukru, nemiešame.
-
Utorok: Pridáme 250 ml prevareného mlieka, vychladnuté – nemiešať!
-
Streda: Pridáme 250 g polohrubej múky – nemiešať!
-
Štvrtok: Premiešame ráno, na obed aj večer.
-
Piatok: Pridáme 250 g polohrubej múky, 250 g kryštálového cukru, 250 ml prevareného mlieka a premiešame.
-
Sobota: Rozdelíme cesto na 4 časti a 3 z nich darujeme tým, ktorí potrebujú šťastie.
-
Nedeľa: Do zvyšného cesta pridáme 250 ml oleja, 250 g polohrubej múky, 3 vajcia, ½ prášku do pečiva, ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 vanilkový cukor, trochu škorice, hrozienka, na hrubo nasekané orechy alebo čokoládu, ½ postrúhaného jablka a zamiešame.
Pečieme pri 180°C asi 35 minút.
Čerstvý koláč prinesie šťastie celej rodine. Osobe, ktorá ho upečie sa splnia všetky želania. Je sa hocikedy, ale pečie sa len raz za život.
- A nepokazí sa cesto, keď sa tam dáva mlieko a stojí to na kuchynskej linke? – pýtala sa šťastne zamilovaná blondínka v kancelárii, kde sme prefotili recept.
- Nie. Nemá sa tam, čo pokaziť. – odpovedala sebaisto priateľka.
- A keď to cesto dám niekomu, kto ho neupečie, nestratí sa moje šťastie? – zaujímalo ju.
- Nie, tvoje šťastie sa nestratí - ale. Nikdy sa mi nechcelo veľmi piecť, - začala zoširoka priateľka – ale teraz som napiekla hneď tri koláče a jedno cesto darovala. Ja ho niekomu dám, on nenapečie a šťastie v nenávratne. Načo púšťať šťastie tým, ktorí ho nechcú?
- A čo prvotné cesto? Keď si chcem urobiť vlastné cesto a vložiť doň želanie šťastia iba pre seba a svoju rodinu? – nedalo jej pokoja.
- Tak zmiešaš polovicu ingrediencií z piatku so všetkými ingredienciami nedele a máš to. Ale takto som to ešte neskúšala.
A čo vy? Chcete si upiecť svoje šťastie?
Zlatica Mokráňová, písané pre Inland.sk, vytvorené 5.8.2009